Leif de Leeuw Band


“Wat goed is komt snel en is overweldigend”. Deze uitspraak is als geen ander van toepassing op gitarist Leif de Leeuw en zijn Leif de Leeuw band. Nog niet zo heel lang geleden stond Leif te boek als jong en veelbelovend, zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013). Inmiddels behoren de gitarist en zijn band tot de top van de Nederlandse

blues-scène. De winst, eind 2014, van de prestigieuze Dutch Blues Challenge, bevestigt de status van de Leif de Leeuw band. Niet alleen in Nederland; ook het buitenland blijkt geïnteresseerd.

Zo heeft de Leif de Leeuw Band inmiddels haar eerste succesvolle optredens in Duitsland, België en Luxemburg mogen beleven. Vooral onze oosterburen reageerden laaiend enthousiast op de band, wat in 2015 heeft geresulteerd in een tweede ronde Duitsland, waarbij ook Tsjechië en Oostenrijk zijn aangedaan.

Als winnaars van de Dutch Blues Challenge heeft de band Nederland vertegenwoordigd tijdens de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. Onder het motto “nu we er toch zijn” pakken zij ´en passant´een paar optredens mee in Jonesboro, Paragould – Arkansas en Nashville – Tennessee. Ook doet de band mee aan de European Blues Challenge 2015 in Brussel, waar zij een razend enthousiast publiek tegenover zich vinden maar desondanks niet in de prijzen vallen.

Dat Bluesminnend Europa de Leif de Leeuw band in hun hart heeft gesloten hebben zij onlangs bevestigd gekregen door het winnen van de European Blues Award, op 9 november 2015, waarbij het publiek door middel van stemmen hen als ‘best band 2015′ heeft uitgeroepen.

Blues?
De Leif de Leeuw band wordt nog vaak in het blueshoekje geplaatst. En natuurlijk, het spel van Leif en de sound van z’n band zijn diepgeworteld in de Mississippidelta; blues en bluesrock zijn ontegenzeggelijk een belangrijke basis en inspiratiebron van de vier bandleden. Het is zeker geen toeval dat Leif ‘s virtuoze, opvallend doorleefde gitaarspel het goed doet bij het bluespubliek.

Maar de band heeft inmiddels wel bewezen dat hun muziek veel verder gaat dan dat. Funk, soul, roots en zelfs fusion, de Leif de Leeuw band kent geen muzikale grenzen. De gitarist zelf ook niet. Leif heeft veel en vooral heel diverse helden. “Onder meer David Gilmour, Joe Walsh, Jeff Beck, Larry Carlton, Paul Kossof en Andy Powell”, somt hij een rijtje grote gitaristen op.

Oprecht
Maar de grootste inspirator van Leif de Leeuw is misschien wel de inmiddels overleden blueslegende Johnny Winter. Samen met z’n vader ging Leif als 11-jarig jochie naar een concert van Winter en daar viel het kwartje. “Het muzikale gevoel, de kracht en de eerlijkheid van Johnny Winter, dat pakte me toen al helemaal. Daarna ben ik fanatiek gitaar gaan spelen en ben ik al zijn licks en riffs gaan naspelen. Ik wil muziek maken op de manier zoals hij dat deed. Eerlijk en oprecht. Blues of geen blues, dat is daaraan ondergeschikt.”

En die veelzijdigheid maakt de band ook zo bijzonder, vervolgt Leif. “We werken niet vanuit één genre, het kan bij ons alle kanten op. We wijken graag af van de gebaande paden. Live coveren we bijvoorbeeld ook Pink Floyd en Focus. Dat is verrassend en het werkt heel goed.”

Britt (zang/gitaar) beaamt dat: “We hebben alle vier een compleet andere muzikale achtergrond. Van Pink Floyd en David Crosby tot blues, jazz en zelfs klassiek. Deze band is eigenlijk een groot palet aan klanken en stijlen. Bij elkaar levert dat een heel eigen geluid.”

Leelah, het nieuwe album.
De veelzijdigheid van de Leif de Leeuw band komt optimaal tot z’n recht in de door Robin Freeman (Herman Brood, Billy Preston etc.) geproduceerde mini-cd ‘EP Deluxe’. Het eerste visitekaartje van de band welke enkel goede recensies heeft opgeleverd. Met een speelduur van een half uur al bijna een volwaardig album te noemen.

Groeiend succes heeft een volle concertagenda in 2015 tot gevolg en de band heeft het druk. Niet alleen met optreden, maar misschien meer nog met het creëren van een volledig nieuw album, ‘Leelah’. Britt is geraakt en geïnspireerd door het in december 2014 zelf verkozen levenseinde van de jonge Amerikaanse transgender Leelah Alcorn. Een 17 jarige tiener voor wie het beuken van de puriteinse golven en tegen de stroom in te moeten zwemmen ondraaglijk werd.

Achter de stille wateren van Britt’s groene ogen huizen diepe gronden. Zij heeft aangrijpende en indringende teksten weten te schrijven welke de band in hechte samenwerking heeft omlijst met prachtige en meeslepende muziek. En daar waar woorden te kort schieten spreekt de muziek. Het eerste volwassen album van deze jonge talentvolle muzikanten is een feit!

Toekomst
Vanaf nu kan het niet anders dan dat we steeds meer gaan horen en zien van Leif de Leeuw band. De band staat als een huis en mag zich verheugen in een voortdurend groeiende populariteit en meer optredens in zowel binnen- als buitenland.

De band is er klaar voor en gaat de uitdaging graag aan. Dus “come taste the band” als jij dat ook durft!